Hopp over båndkommandoer
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på
+ for å forstørre,
- for å forminske
eller 0 for å gå tilbake til standard tekststørrelse.
For mobilbrukere: bruk telefonens innebygde zoome-funksjonalitet.
Skip Navigation LinksHovedside > Presserom > Nyheter > Tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo er død

Tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo er død

​Jørgen Kosmo, tidligere riksrevisor, stortingspresident, statsråd, ordfører og forskalingssnekker, døde 24. juli, 69 år gammel.

Publisert 25.07.2017 13:00

​Jørgen Kosmo ble født 5. desember 1947 og døde 24. juli 2017. Etter å ha vært forskalingssnekker, ordfører, stortingsrepresentant, arbeids- og administrasjonsminister, forsvarsminister og stortingspresident, virket han som riksrevisor fra 2005 og til han gikk av med pensjon i 2013.

Han var glødende opptatt av at det er folket som skal styre landet, og han fant seg vel til rette i rollen som den som skal vokte at folkestyret ikke forsvinner i byråkratiet. Han hadde en sjelden evne til å trekke ut det vesentlige, og å se den politiske betydningen i enhver sak. Jørgen Kosmos naturlige autoritet og utstråling gjorde at han kunne trollbinde en forsamling. Når det var påkrevet, utfordret han det politiske systemet som han selv hadde vært en del av, selv om det tidvis medførte personlige belastninger. Hans tydelige formidling bidro til for alvor å gjøre Riksrevisjonen synlig for det norske folk.

Under ham økte Riksrevisjonen også sitt internasjonale engasjement, og deltok i demokratiutvikling og institusjonsbygging i blant annet Serbia, Zambia og Nepal. Hans uredde måte å konfrontere korrupsjon på ble lagt merke til internasjonalt, og han var høyt respektert av sine riksrevisorkolleger omkring i verden. 

Internt i Riksrevisjonen var Jørgen verdsatt for sin dyktighet, men også for sin lune sjarm og humor. Han var glad i mennesker og snakket med alle. Ikke minst i røykepausene skaffet han seg formell og uformell kunnskap om hva som foregikk i samfunnet og i organisasjonen.

Jørgen Kosmo satte familien høyt, og hadde et stort engasjement i sine barn, svigerbarn og barnebarns livsutfoldelse i kultur og sport. Hans kone, Anne Lise, var hans grunnpilar. Våre tanker går til henne, og til den øvrige familien.

Per-Kristian Foss, riksrevisor
Jens Gunvaldsen, revisjonsråd

Riksrevisjonen, Storgata 16, Postboks 6835 St. Olavs plass, 0130 Oslo, Norway

Telefon: +47 22 24 10 00

Org.nr: 974 760 843