Hopp til hovedinnhold

Del av dokument 3:2 (2016-2017) / Offentliggjort Undersøkelse av eieroppfølging av samfunnsansvar i selskaper med statlig eierandel

Stortinget har en klar forventning om at selskaper med statlig eierandel tar samfunnsansvar. Departementene utfordrer i varierende grad selskapene på dette området, men oftest etter uønskede hendelser.

Funn

  • Dialogen mellom departementene og selskapene om samfunnsansvar har vært tettere etter at departementene er gjort kjent med uønskede hendelser.
  • Departementene baserer i stor grad eieroppfølgingen av samfunnsansvar på selskapenes risikovurderinger og rapportering, og benytter i varierende grad eierdialogen til å utfordre.
  • Mer erfaringsutveksling og spredning av god praksis mellom departementene kan bidra til å videreutvikle eieroppfølgingen av samfunnsansvar.

Anbefalinger

Riksrevisjonen anbefaler at:

  • departementene vurderer hvordan de gjennom eierdialogen om samfunnsansvar i enda større grad kan bidra til å styrke selskapenes arbeid med å forebygge uønskede hendelser
  • departementene vurderer hvordan erfaringer fra eierdialogen og konkrete hendelser i større grad kan systematiseres og deles, både i det enkelte departement og mellom departementene, for å sikre god praksis 
  • Nærings- og fiskeridepartementet vurderer hvordan tverrdepartementale arenaer kan videreutvikles for å styrke departementenes kompetanse om aktuelle problemstillinger innenfor ulike samfunnsansvarsområder

Bakgrunn og mål

Samfunnsansvar er i regjeringens eierskapsmelding Et mangfoldig og verdiskapende eierskap, Meld. St. 27 (2013–2014), definert som det ansvaret selskapene forventes å påta seg for mennesker, samfunn og miljø som påvirkes av virksomheten. I denne eierskapsmeldingen er forventningene til selskapenes samfunnsansvar tydeligere enn i tidligere eierskapsmeldinger.

Stortinget har gjennom behandlingen av eierskapsmeldingen stilt spesifikke forventninger til selskaper med statlig eierandel innenfor fire samfunnsansvarsområder: klima og miljø, menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, samt antikorrupsjon og åpenhet. I tillegg er det formidlet generelle forventninger til selskapene om hvordan de bør arbeide for å ivareta sitt samfunnsansvar, blant annet at arbeidet skal være forankret i styret.

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere hvordan Nærings- og fiskeridepartementet, Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet følger opp selskapenes arbeid med samfunnsansvar gjennom eierdialogen, og i hvilken grad departementene benytter erfaringer til å styrke denne eieroppfølgingen.

Denne saken er ferdigbehandlet av Stortinget

Saken ble behandlet i Stortinget 9. mai 2017.

Les mer på stortinget.no
Kategorier: Statlig eierskap