Hopp til hovedinnhold

Del av dokument 3:2 (2016-2017) / Offentliggjort Undersøkelse av lønnsomhet og synergieffekter i Posten Norge AS

Postens logistikkvirksomhet har svak resultatutvikling. Med fallende postvolum har selskapet kuttet kostnader i postvirksomheten og bygget opp en betydelig virksomhet innen logistikk. Strategien har foreløpig ikke ført til at Posten når Samferdselsdepartementets mål.

Funn

  • Posten når ikke avkastningsmålet fra eier og har ikke klart å innfri eiers krav om bedring av lønnsomheten i logistikkvirksomheten.
  • Flere forretningsområder har ikke vært lønnsomme i undersøkelsesperioden, også når det tas hensyn til identifiserte synergier.
  • Eier forholder seg for passivt til Postens svake resultatutvikling.

Anbefalinger

Riksrevisjonen anbefaler at Samferdselsdepartementet

  • følger opp selskapets resultatutvikling, og er tydelig på hvilke forventninger som stilles til selskapet om framtidig utvikling
  • i større grad utfordrer Posten med utgangspunkt i de forventningene som staten har satt til utviklingen av selskapet, særlig når det gjelder logistikksegmentet, gjennom å ha oppfatninger om selskapets utvikling og klare forventninger til resultater

Bakgrunn og mål

Posten Norge AS har siden midten av 1990-årene endret seg fra å drive tradisjonell postvirksomhet til å bli et nordisk post- og logistikkonsern. Siden starten på 2000-tallet har de gjennomført store oppkjøp av logistikkselskaper i Norge og i utlandet. Konsernets strategi er å utvikle et nordisk, integrert og industrialisert konsern.

Strategien bygger blant annet på en forventning om store og viktige synergieffekter mellom den tradisjonelle postvirksomheten og logistikkvirksomheten, mellom de ulike delene av logistikkmarkedet og på tvers av landegrensene. 

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere lønnsomhet og synergieffekter i og mellom Postens forretningsområder.

Denne saken er ferdigbehandlet av Stortinget

Saken ble behandlet i Stortinget 9. mai 2017.

Les mer på stortinget.no
Kategorier: Samferdsel Statlig eierskap