Dokument 3:11 (2020–2021) / Offentliggjort Undersøkelse av bevilgninger til Navs tiltak under koronapandemien
Da Norge stengte ned og arbeidsledigheten skjøt til værs, måtte Nav å hive seg raskt rundt og sikre at folk som mistet livsgrunnlaget over natta, fikk penger til å kunne klare seg. Tross store utfordringer, har etaten i all hovedsak levert i tråd med Stortingets vedtak, viser vår undersøkelse.
- (PDF, 3,28 MB) Last ned hele rapporten
Kort fortalt
- I februar i fjor var arbeidsledigheten i Norge på 2,7 prosent. To måneder senere hadde den steget til 14,6 prosent, det høyeste i moderne tid.
- Nav mottok flere søknader om dagpenger i løpet av de to første ukene etter nedstengingen 12. mars enn de vanligvis gjør i løpet av et helt år.
- Stortinget vedtok raskt flere midlertidige tiltak for å sikre inntekten til folk og redusere arbeidsgiveres utgifter til permittering, sykefravær og omsorg for barn.
- Navs jobb var å iverksette og det måtte skje fort. Etaten måtte gjøre endringer i eksisterende ordninger og opprette nye ytelser mens søknadsbunken om dagpenger fra fortvilte nordmenn vokste.
- Vi har undersøkt hvordan Nav håndterte dette fra mars og ut 2020.
Hovedfunn
De fleste økonomiske tiltakene kom raskt på plass
Stortinget fattet vedtaket 16. mars. For flertallet av ordningene vi har sett på, kom nødvendige regelverkstilpasninger og dataløsninger på plass i løpet av to til tre uker. To suksesskriterier var viktige for rask gjennomføring:
1. God dialog og tett samarbeid mellom departementet og Nav om utforming av regelverk og oppfølging.
2. At man lykkes i å utvikle ordninger som ikke hindret rask utvikling av automatiserte dataløsninger. Automatisering har vært avgjørende for å kunne gi de brukerne som mistet inntekten sin, rask hjelp.
Lang saksbehandlingstid for søknader om dagpenger var kritisk for mange mottakere
Søknader om dagpenger behandles i et av Navs eldste datasystemer som krever manuell saksbehandling. Det oppstod derfor en betydelig saksbehandlingskø, og det tok lang tid før de permitterte og arbeidsledige fikk utbetalt dagpenger. Dette ble en betydelig utfordring for mange brukere tidlig i pandemien.
Forskudd på dagpenger sikret livsopphold
En eksplosiv økning i dagpengesøknader var kritisk for mange brukere. I slutten av mars etablerte Nav en ordning for utbetaling av forskudd på dagpenger. Det sikret rask utbetaling til de som mistet jobben eller ble permitterte, og begrenset konsekvensene av den lange saksbehandlingstiden. I slutten av september hadde etaten tatt unna køen av søknader, og saksbehandlingstiden var normal igjen.
Forskudd på dagpenger skal betales tilbake. Undersøkelsen viser at det per 31. desember 2020 gjensto 3,4 milliarder kroner av de utbetalte forskuddene som må kreves inn, og at 136 000 personer ikke hadde startet nedbetalingen.
Lønnskompensasjon til permitterte tok lengst tid å få på plass
Ordningen ga rett til lønnskompensasjon de første 20 dagene etter permittering. Arbeidsgiver ble fritatt fra lønnsplikten etter to dager, Nav skulle dekke de resterende 18. Det tok tid å finne dataløsninger som fungerte. Automatisk behandling av refusjonskrav fra arbeidsgivere ble startet 9. juni 2020. Søknader fra permitterte arbeidstakere ble manuelt behandlet fra 22. juli 2020.
Det er få maskinelle kontroller i de nye datasystemene
En konsekvens av rask utvikling av dataløsningene var at kun et begrenset antall kontroller ble bygget inn i systemene. Det er for eksempel avdekket at det er mulig å få utbetalinger via flere av etatens dataløsninger samtidig, selv om ytelsene ikke skal la seg kombinere. Systemene mangler innebygde kontroller som hindrer slike utbetalinger, de må fanges opp manuelt.
Systematiske etterkontroller er foreløpig ikke etablert
Nav har til nå ikke hatt kapasitet til å prioritere systematiske etterkontroller for å kompensere for de manglende kontrollene i datasystemene. Arbeids- og sosialdepartementet har gitt føringer om at Nav skal følge opp svindel og feilutbetalinger av de midlertidige koronatiltakene. Etaten skal rapportere på dette i tertialrapporteringene for 2021.
Ved kontroll av utvalgte saker har Nav avdekket feilutbetalinger og svindel med koronaytelsene
Så langt er 33 personer/bedrifter anmeldt for svindel av til sammen 29 millioner kroner fra ordningen med lønnskompensasjon til permitterte.
Anbefalinger
Riksrevisjonen anbefaler Arbeids- og sosialdepartementet å følge opp
- at Nav etablerer tilstrekkelige etterkontroller for å avdekke feilutbetalinger og misbruk av koronaordningene
- at Nav krever inn utestående forskudd på dagpenger.